Stomen van beddengoed met een handstomer: zo doe je dat

Zelf beddengoed stomen doe je zo!

Wanneer je je bed hebt opgemaakt met frisgewassen beddengoed, kun je een stomer gebruiken om kreukels in het dekbedovertrek en de kussenslopen weg te werken. Wil je echt een perfect strakke uitstraling, dan raden we aan om dit niet met de kledingstomer te doen en het dekbedovertrek te strijken voordat je het opmaakt. De STEAMR is echter ideaal om lichte kreukels en vouwen weg te werken wanneer het bed al is opgemaakt! Ook kan het je bed snel opfrissen.

Wist je dat de STEAMR-handstomer vaak wordt gebruikt voor fotoshoots en videoshoots van bekende beddengoedmerken om de hoezen een kreukvrije, strakke uitstraling te geven?

Hoe doe je dit?

  1. Maak je hele bed op met je favoriete frisse beddengoed.
  2. Steek de STEAMR in het stopcontact - tip: gebruik een verlengsnoer.
  3. Wacht 20-25 seconden tot het apparaat is opgewarmd en het lampje groen wordt.
  4. Druk op de stoomknop en laat het apparaat op gang komen en stoom produceren. De eerste stoomstoten kunnen wat water druppelen, dus richt de stomer nog niet op de stof.
  5. Druk de kledingstomer op de stof en druk tegelijkertijd op de stoomknop. Maak een strijkbeweging met de stomer over het beddengoed - tip: gebruik je vrije hand om de stof strak te trekken voor het beste resultaat.

Dood bacteriën en huisstofmijt

Huisstofmijt sterft bij reiniging op minimaal 60 graden Celsius. Of je een dekbed wast of stoomt, hangt af van het materiaal. De meest voorkomende materialen zijn wollen, donzen en synthetische dekbedden. Elk materiaal heeft zijn eigen manier van onderhoud nodig, dus controleer het waslabel goed en volg de instructies. Zo weet je zeker dat je dekbed na reiniging lekker zacht en warm blijft.

Vind je het een gedoe om je dekbed in de wasmachine te doen en vervolgens in de droger te stoppen? Of past het niet eens in je machine? Dan kun je ervoor kiezen om het naar de stomerij te brengen. Als je dit ook teveel werk vind

Fun-fact: STEAMRS handstomer wordt heel vaak gebruikt voor fotoshoots & videoshoots van bekende beddengoed merken, om het overtrekken zo een kreukloze, strakke look te geven!

Hoe stoom ik mijn beddengoed met een handstomer?

  1. Zorg ervoor dat je handstomer is gevuld met water en dat deze volledig is opgewarmd.

  2. Leg je beddengoed plat op een vlakke ondergrond, zoals je bed of een strijkplank.

  3. Houd de handstomer ongeveer 10-15 centimeter van de stof en beweeg deze langzaam over het oppervlak. Houd de stoomknop ingedrukt terwijl je beweegt.

  4. Concentreer je op delen van het beddengoed die kreukelig of gekreukt zijn. Beweeg de handstomer over deze gebieden totdat de kreukels verdwijnen.

  5. Herhaal dit proces totdat je alle delen van het beddengoed hebt gestoomd die je wilt opfrissen.

  6. Laat het beddengoed drogen voordat je het weer gebruikt. Dit duurt meestal ongeveer 30-60 minuten, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in de kamer.

Het is belangrijk op te merken dat de handstomer bedoeld is om textiel op te frissen en te desinfecteren, en niet om vlekken of vocht uit textiel te verwijderen. Als je vlekken op je beddengoed hebt, is het het beste om deze eerst te behandelen voordat je gaat stomen. 

Dekbed stomen

Je ziet het niet, maar je bedgoed wordt iedere nacht vuiler. Elk mens verliest in zijn slaap vocht door te zweten. Daarbij komen er door het draaien huidschilfers van je lichaam af. Met deze schilfers voedt de huisstofmijt zich die leeft in je dekbed, in je beddengoed en in je kussen. Zorg er voor dat je je dekbed daarom 1 à 2 maal per jaar wast of stoomt, en slaap weer heerlijk!

Wil je graag huisstofmijt en bacteriën in beddengoed doden, maar zie je op tegen het wassen van dekbedden op minimaal 60 graden Celsius? Dan is het goed om te weten dat je dekbed stomen ook een optie is. Afhankelijk van het materiaal van het dekbed, kun je het het beste wassen of stomen. Controleer daarom altijd het waslabel en volg de instructies zorgvuldig op. Zo blijft je dekbed na de reiniging heerlijk zacht en warm.

Vind je het lastig om je dekbed in de wasmachine en droger te doen, of past het dekbed niet in de machine? Dan kun je ervoor kiezen om het naar de stomerij te brengen. Maar als je dit teveel gedoe vindt, kun je het dekbed ook eerst goed laten luchten aan de buitenlucht en vervolgens met een handstomer zelf stomen. Houd er wel rekening mee dat de kledingstomer alleen bedoeld is om op te frissen en geen vlekken of vocht uit textiel kan verwijderen.

In het algemeen kun je een wollen dekbed het beste laten stomen, omdat wol een verzachtend, beschermend en waterafstotend laagje heeft dat lanoline wordt genoemd. Wassen beschadigt dit laagje onherstelbaar en kan ervoor zorgen dat wol krimpt en stug wordt.

Hoe werkt het stoomproces?

Een strijkijzer kan de vezels van een stof platdrukken en beschadigen, waardoor de stof sneller slijt. Een handstomer daarentegen heeft een speciaal patroon op het metalen plaatje, waarmee de vezels van het textiel worden opgetild en niet worden beschadigd. De hete stoom (97-99°C) doodt 99% van alle bacteriën en verwijdert nare geurtjes, waardoor textiel weer heerlijk opfrist. Het textiel krijgt zijn natuurlijke vorm terug en blijft kreukvrij, vergelijkbaar met het natuurlijke droogproces aan de buitenlucht. Bovendien zal de stof na het stomen dikker aanvoelen en zullen kleuren er glanzender en rijker uitzien dan bij strijken. Stomen is niet alleen een zachte manier om stoffen te verzorgen, maar ook een gemakkelijkere en duurzamere optie dan strijken.

Kan ik mijn Dekbed stomen met een handstomer?

Ja, zeker! Je ziet het niet, maar je beddengoed wordt elke nacht vuil. Elke persoon verliest vocht door te zweten in zijn slaap, en door te draaien komen er huidschilfers van je lichaam af. Huisstofmijten voeden zich met deze schilfers en leven in je dekbed, beddengoed en kussen. Zorg ervoor dat je je dekbed daarom één tot twee keer per jaar wast of stoomt, zodat je weer heerlijk kunt slapen!

Kan ik mijn kledingstomer gebruiken om mijn beddengoed te stomen?

Ja, je kunt je kledingstomer gebruiken om je beddengoed te stomen. Let er wel op dat je de kledingstomer alleen gebruikt om te stomen en niet om vlekken te verwijderen of vocht uit het textiel te halen.

Is het veilig om beddengoed te stomen met een handstomer?

Ja, het is veilig om beddengoed te stomen met een handstomer, mits je de aanwijzingen van de fabrikant opvolgt en voorzichtig bent bij het hanteren van de hete stoom.

Hoe lang duurt het om beddengoed te stomen met een handstomer?

Dit hangt af van de grootte van het beddengoed en de kracht van de handstomer. Over het algemeen duurt het stomen van een dekbedovertrek of laken enkele minuten. Met de STEAMRS kledingstomer duurt het gemiddeld zo'n 5-10 minuten.

Moet ik mijn beddengoed nat maken voordat ik het ga stomen?

Nee, het beddengoed hoeft niet nat gemaakt te worden voordat je het gaat stomen. Je kunt het beddengoed rechtstreeks stomen.

Kan ik alle soorten beddengoed stomen met een handstomer?

Niet alle soorten beddengoed kunnen gestoomd worden met een handstomer. Het is belangrijk om het waslabel van het beddengoed te controleren om te zien of het gestoomd kan worden. Over het algemeen kunnen synthetische, katoenen en linnen materialen gestoomd worden, terwijl wol en zijde vaak niet gestoomd kunnen worden.

Hoe vaak moet ik mijn beddengoed stomen?

Dit hangt af van persoonlijke voorkeuren en de frequentie van gebruik van het beddengoed. Over het algemeen wordt aangeraden om het beddengoed eens per maand te stomen om huisstofmijt en bacteriën te verwijderen en om het beddengoed fris te houden.

Vorige Post Volgende Post

Een reactie achterlaten

Let op: alle opmerkingen worden gecontroleerd voor ze gepost worden.

Last but not least: zorg beter voor de kleding die je al hebt!

Gebruik de juiste verzorgingsartikelen om je kleding te verzorgen. Stop je kleding niet onnodig in de wasmachine, maar haal er bijvoorbeeld eens een kledingstomer overheen om de stof op te frissen, of hang de stof buiten uit om te luchten. Gaat een stof pillen? Of zitten er pluizen op? Gebruik een textielborstel of pluizenverwijderaar om de stof nieuw leven in te blazen. Het hoeft zeker niet weggegooid te worden. Gebruik zachtaardig wasmiddel, zonder chemicaliën en schadelijke stoffen voor je kledingstuk. Zo gaat de stof veel langer mee!