Wat is fast fashion?
Slow fashion is in opkomst!
Hoe kun jij een meer bewuste consument worden? Het begint met jezelf op te leiden, in te lezen en je voornamelijk open te stellen voor verandering. Koop duurzame en eerlijke kleding! Koop lokaal, koop tweedehands en koop bij onafhankelijke ontwerpers. Wanneer we dit gaan doen kunnen we samen het verschil maken. Slow fashion is in opkomst en het 'suffige' imago hieromheen is ouderwets.
Samen op weg naar slow fashion
Gelukkig groeit de beweging van producenten en consumenten die dit belastende mode-systeem wil veranderen. Geen massaproductie meer maar duurzame mode die lang meegaat, weinig belastend voor het milieu is en geproduceerd wordt onder menswaardige omstandigheden.
Er zijn steeds meer initiatieven te vinden die, ieder op hun eigen manier, bijdragen aan de verduurzaming van de kledingindustrie. Wij zetten een aantal fashionalternatieven voor je op een rijtje. Vintage, fair, green of vegan fashion, wat vind jij het belangrijkst?
Vintage fashion is een duurzaam alternatief voor fast fashion. Want als jij andermans kleding hergebruikt, hoeven er geen nieuwe hulpbronnen aangesproken te worden en hoeft de kleding niet geproduceerd te worden (onder slechte arbeidsomstandigheden). Gelukkig is het aanbod van vintage kleding de afgelopen jaren sterk gegroeid.
Green fashion is een ander alternatief dat bijdraagt aan de beweging naar slow fashion. Het belangrijkste doel van green fashion is het verminderen van de belasting van het milieu door de mode-industrie. Er zijn verschillende manieren om mode duurzamer te maken. Zowel de kwaliteit van de kleding, de gebruikte materialen, het energieverbruik voor de productie en het transport ervan zijn bepalend hiervoor.
Wil je toch graag iets nieuws kopen, dan kan je je richten op modemerken die Fair Trade mode verkopen. Fair Fashion richt zich op eerlijke kleding die onder menswaardige omstandigheden is geproduceerd. Dit kan in een ontwikkelingsland zijn, maar bijvoorbeeld ook in Nederland door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Kies voor de kledingcontainer, niet de afvalbak!
Ben je uitgekeken op een kledingstuk of is het versleten? Gooi het dan zeker niet bij het afval, want er zijn nog genoeg nuttige doeleinden voor te vinden! Helaas gooien we jaarlijks in Nederland zo'n 135 miljoen kilo textiel weg. Helaas wordt daarvan nog slechts ongeveer een kwart gerecycled. En dat terwijl zelfs kapotte kleding nog hergebruikt kan worden. Zoek een container bij je in de buurt, of geef een je zak met oude kleren af bij een H&M filiaal. Kortom, maak de slow fashion cirkel weer rond!
Last but not least: zorg beter voor de kleding die je al hebt!
Gebruik de juiste verzorgingsartikelen om je kleding te verzorgen.
Stop je kleding niet onnodig in de wasmachine, maar haal er bijvoorbeeld eens een kledingstomer overheen om de stof op te frissen, of hang de stof buiten uit om te luchten. Gaat een stof pillen? Of zitten er pluizen op? Gebruik een textielborstel of pluizenverwijderaar om de stof nieuw leven in te blazen. Het hoeft zeker niet weggegooid te worden. Gebruik zachtaardig wasmiddel, zonder chemicaliën en schadelijke stoffen voor je kledingstuk. Zo gaat de stof veel langer mee!