10 tips om een kledingstomer te gebruiken

Ben jij geen strijk-fan, maar heb je nog niet eerder een kledingstomer gebruikt? Dan gaat er een wereld voor je open. In dit artikel ontdek je 10 tips om een kledingstomer te gebruiken

1. Kijk welke stof je kunt stomen

Kijk altijd goed welke stoffen je kunt gebruiken met jouw kledingstomer. Er zit veel verschil in kwaliteit van stomers die verkrijgbaar zijn. Dit verschil zit hem niet enkel in het gebruik van materiaal, maar ook in hoe de stoom-aanmaak en uitstoot van het apparaat ontworpen is. Bij luxe kledingstomers van merken die gespecialiseerd zijn in het produceren van kledingstomers, is het vrijwel altijd mogelijk om de stomer op (bijna) iedere stofsoort veilig te gebruiken. Denk hierbij aan zijde, wol, kasjmier en natuurlijk katoen en andere stoffen. Geen enkele stomer is te gebruiken op: leer, nep leer of suède. Je kunt de stomer altijd het beste even testen op een klein stukje van de stof. Vaak staat het ook in het etiket of een artikel gestoomd kan worden of niet.
 

2. Houdt de stomer tegen de stof aangedrukt

Als je gaat stomen druk dan de kledingstomer goed tegen de stof aan. Hierdoor haal je alle kreukels uit de stof weg én desinfecteer je meteen je kledingstuk.
Bij delicate stoffen houdt je de stomer iets van het artikel af om ervoor te zorgen dat je de stof niet beschadigd. 

Een veel voorkomende fout bij het gebruik van een kledingstomer is dat men denkt dat je de stomer niet tegen de stof aan mag drukken. Wanneer je de stomer enkele centimeters van de stof vandaan houdt, fris je de stof voornamelijk alleen op, omdat de stoom zo beter de stof kan penetreren. Om de stof glad te stomen is het wel echt nodig dat je de stoomkop tegen de stof aan drukt en strijkende bewegingen maakt. 
 

3. Hang je kledingstuk op 

Het is lastiger om een kledingstuk te stomen als het op een vlakke ondergrond ligt, omdat de stoom zo minder goed de stof kan binnendringen en de vezels minder opzwellen. Hang daarom het te stomen kledingstuk op aan een kledinghanger. Deze hanger met kledingstuk kun je vervolgens ophangen aan bijvoorbeeld een: deurklink, deurpost, kast, douche-gordijn stang, of een kledingrek. Je drukt de stomer tegen de stof en trekt de stof strak met je vrije hand. Een van mijn favoriete stoom-technieken is om de stomer aan de binnenkant van een shirt te zetten, en deze (met de stoomkop omhoog) van boven naar beneden te trekken. Zo glijdt de stof goed over de stoomkop heen en wordt het extra snel kreuk vrij. Na het stomen laat je het kledingstuk nog even hangen om het te laten afkoelen en opdrogen. 

Horizontaal stomen en het kledingstuk wegleggen op je bed bijvoorbeeld, kan wel heel handig zijn voor broeken, kraagjes en boordjes. Zo kan je extra druk uitoefenen op de stof en de stof gladstrijken. Niet iedereen deelt dezelfde voorkeur met mij om hangend te stomen, dus probeer vooral uit welke manier voor jou het fijnste werkt! 

4. Laat je kleding drogen na het stomen

De hete stoom kan vlekken veroorzaken op de stof. Ook kan een kledingstomer wat waterspetters pruttelen tijdens het stomen. Na het stomen van je kledingstuk zitten er vaak natte plekken op de kleding. Geen probleem en niets om je zorgen over te maken! Dit is bij iedere kledingstomer het geval, of je nu een hele goedkope- of dure kledingstomer aangeschaft hebt. Dit droogt gewoon kreukvrij en netjes op. Daarom moet je de kleding dus nog even laten hangen zodat de vlekken kunnen opdrogen.

5. Kies voor een handstomer

Hoef je geen 100 kledingstukken per dag te stomen? Kies dan voor een handstomer. Deze zijn makkelijk in gebruik en kun je overal mee naartoe nemen. Ideaal voor wanneer je ook op reis verzorgde outfits wil dragen. Wat ik ook heel handig vindt aan een handstomer is dat ze na gebruik weer heel makkelijk op te bergen zijn. Daarnaast zijn ze ook nog eens goedkoper dan de stomers met een stang. 

Wanneer je wel hele manden was wil stomen, en een makkelijke vervanger voor je strijkijzer en strijkplank zoekt, dan is een staande kledingstomer met stang perfect voor jou. Deze stomers zijn veel sterker en hebben een veel groter waterreservoir dan handstomers. Je hoeft vaak maar een keer over de stof heen te gaan en alle kreukels zijn er al uit. Bij een handstomer moet je iets vaker over de stof heen strijken om de kreukels er uit te krijgen. Staande stomers zijn compact (ten opzichte van een strijkplank) en zijn naar mijn mening ook erg gaaf om te zien. 

6. Gordijnen, meubilair en beddengoed stomen

Ik maak graag gebruik van de kledingstomer om mijn gordijnen een snelle opfrisbeurt te geven zonder ze helemaal van de rails te hoeven halen. Met een handige verlengkabel kan ik overal gemakkelijk bij met de stomer. Terwijl ik het gordijn strak trek met mijn vrije hand, glijdt de stomer moeiteloos over de stof en laat geen kreukels achter. Hetzelfde trucje werkt ook voor mijn stoffen bank en stoelen, en zelfs voor de kussens die op de bank liggen. Bovendien is het een geweldige manier om mijn beddengoed een strak en luxueus hotelwaardig uiterlijk te geven. Het is vooral leuk wanneer ik logees of gasten ontvang en mijn slaapkamer er extra netjes en verzorgd uit wil laten zien.

7. Schimmel verwijderen

Wist je dat een kledingstomer zelfs schimmel kan verslaan? Schimmel heeft namelijk een hekel aan hoge temperaturen, waardoor een kledingstomer de ideale bondgenoot is om je badkamer vrij te maken van schimmel en die lastige hoekjes en moeilijk bereikbare plekken aan te pakken! Nadat je hebt gestoomd, veeg je er simpelweg een doekje overheen en voilà! De schimmel is verdwenen als sneeuw voor de zon!

8. Verwijder vlekken uit stoffen

Met een kledingstomer kun je niet alleen vlekken uit je kleding toveren, maar ook die op je bank, vloerkleed of autostoelen laten verdwijnen. Richt de kledingstomer ongeveer een halve minuut op de vlek en veeg er daarna met een doekje overheen. De hete stoom laat de vezels opzwellen en vult de stof met water, zo kunnen vlekken makkelijker verwijdert worden. Voor de zeer hardnekkige vlekken kun je altijd nog wat vlekkenverwijderaar gebruiken. 
 

9. Schoonmaken en desinfecteren van knuffels

Wist je dat een kledingstomer ook ideaal is om de knuffels van je kinderen op te frissen? Knuffels worden vaak intensief gebruikt en kunnen na verloop van tijd wat minder fris ruiken. Maar geen zorgen, met de krachtige stoom van een kledingstomer geef je die knuffels zo weer een heerlijk schoon en fris gevoel!

Houd de kledingstomer enkele seconden op een kleine afstand van de knuffel en laat de stoom zijn werk doen. De warmte en de stoom zorgen ervoor dat eventuele geurtjes en bacteriën worden verwijderd, waardoor de knuffel weer lekker fris ruikt. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over de kwetsbare stoffen van de knuffels, omdat de stoom de vezels niet beschadigt.

10. Het ontsmetten van je huis 

In deze tijd van Covid-19 en verhoogde bewustwording over hygiëne, is een kledingstomer een onmisbaar hulpmiddel om je huis grondig te ontsmetten. De hoge temperatuur van de stoom zorgt ervoor dat bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers geen kans krijgen om te overleven. Je kunt met de kledingstomer vrijwel alle oppervlakken in je huis ontsmetten, zoals meubels, keukenbladen, deurklinken en nog veel meer. 


Heel veel stoom-plezier gewenst, and thank me later! ;)

Vorige Post Volgende Post

Efficiënter de was drogen met dit handige hulpmiddel: sneller, zachter en minder gekreukt.

SHOP NU