Hoe werkt een hand-kledingstomer?

Kledingstomers werken door water te verwarmen, wat omgezet wordt in stoom. De werking is in principe vergelijkbaar met die van een waterkoker. Vervolgens wordt de hete stoom via een stoommondstuk op het gerimpelde textiel aangebracht om rimpels en kreukels te verwijderen. Er zijn twee hoofdtypen stomers: staande stomers en draagbare hand-stomers. Staande stoomers zijn ideaal voor dagelijks thuis- of professioneel gebruik, terwijl draagbare kledingstomers een meer reisvriendelijke versie zijn met een kleinere watertank.

Kan ik elke stof stomen?

Het korte antwoord is ja. Over het algemeen kunnen alle stoffen worden gestoomd, zelfs delicate textielsoorten zoals zijde en wol. De hete stoom zorgt ervoor dat de textielvezels opzwellen en hun natuurlijke vorm weer aannemen, wat vergevingsgezinder is dan de gloeiend hete oppervlakte van een traditioneel strijkijzer dat de textielvezels platdrukt. Je moet echter vermijden om materialen van dierenhuid, zoals suède en leer, te stomen.

Hoe gebruik je een kledingstomer?

In de onderstaande video laten we zien hoe je een shirt kunt stomen met een Handstomer. Deze technieken kunnen worden gebruikt met elke kledingstomer. Blijf deze gids lezen voor een meer gedetailleerde beschrijving van elke stap van het proces.

Stap 1: Vul het waterreservoir

Het is prima om gewoon leidingwater te gebruiken zolang je toegang hebt tot zacht of gedistilleerd water. Voor handstomers haal je het waterreservoir uit de stomer, vul je het met water, zorg ervoor dat het goed afgesloten is en plaats je het terug op zijn plek.

Stap 2: Hang het kledingstuk op een hanger

De meest gebruikelijke manier om te stomen is om het kledingstuk op een hanger te hangen. Onze Professionele staande stoomapparaten zijn uitgerust met hangers. Maar als je een handstomer gebruikt, moet je je eigen hanger gebruiken. Zoek een plek waar je het kledingstuk comfortabel kunt ophangen met een stopcontact in de buurt - elke haak, deurpost, handgreep, douchestang of gordijnroede is geschikt.

Stap 3: Pak de onderkant van het kledingstuk vast

Voor een professioneel resultaat pak je de onderzoom van het kledingstuk vast en rek je voorzichtig de stof uit terwijl je aan het stomen bent. Dit maakt het gemakkelijker om hardnekkige kreukels te verwijderen.

Stap 4: Plaats de stoomkop tegen de stof

Bij handstomers moet je de stoomknop indrukken om stoom vrij te laten. De Professionele staande stomers produceren continu stoom. Zodra de stomer stoom produceert, beweeg je de stoomkop - tegen de stof gedrukt - in elke richting, van boven naar beneden of zijwaarts. Belangrijk is dat je de stoomkop tegen de stof houdt. Brandplekken op textiel zijn niet mogelijk.

Meer lezen