Hoe ziet de inhoud van jouw kledingkast er uit? Is het een magische plek vol eye-catchers, tijdloze fashion pieces en kwaliteitsstukken? Of is de inhoud van jouw kledingkast een kerkhof vol vergane glorie of een rommelhok vol troosteloze vodden? Nergens voor nodig. Met deze tips geed je je garderobe extra liefde, tijd en zorg, en zo blijft je kleding langer mooi.
1. Koop minder, maar beter!
Koop allereerst kwalitatief goede stukken, want wat niet mooi is kan ook niet mooi blijven. Laat je niet verleiden tot een hot, hip & happening kledingstuk, waarvan je stiekem ook weet dat het niet heel lang meer in is, en dat de kwaliteit ook niet zo goed is om over naar huis te schrijven. Lees vooral ook het label: van welke materialen is je nieuwe grote liefde gemaakt? Denk voor je je bankpasje, of je betaal-app, gebruikt ook nog een keer diep na hoe vaak je dit item gaat dragen. Heb je minstens drie andere stuks waar je het mee kunt combineren? Nee? Lekker laten hangen. Is het iets wat je vrijwel dagelijks kunt dragen (een zwarte broek), of een tijdloze klassieker (een trenchcoat of wit overhemd), dan is het een investering waard. Samenvattend: koop minder, maar beter!
2. Berg je kleding op als je eigen luxe winkeltje
Je met trots, zorg en liefde samengestelde garderobe van mooie, kwalitatieve en tijdloze stukken is inmiddels een pronkstuk en verstopte schat geworden in je huis. Zorg ervoor dat je het ook zo behandeld, en dat je je kleding niet in je kast propt, maar hang- en vouw het op zoals je in een winkel gewend bent. Leg soort bij soort en eventueel kleur bij kleur in regenboogvolgorde (voor de perfectionisten onder ons). Nooit meer de vraag: waar was die groene bloes nou ook alweer? Want je weet: die hangt bij de bloezen, tussen de gele en de blauwe! Broeken hang je, eventueel omgekeerd, aan knijphangers. Jasjes en blazers verdienen hangers met brede schouders, tere bloesjes houd je in ere met gestoffeerde knaapjes. Spijkerbroeken kunnen gerust opgevouwen op stapels. Hemdjes, T-shirts en sweaters kun je beter niet stapelen. Vouw en rol er pakketjes van om ze daarna – als nieuwe kleurpotloden in een doos – naast elkaar in een la te leggen. Laat je inspireren doormiddel van video's op YouTube van Marie Kondo, en zie hoe de opruimgoeroe met kledingkasten tewerk gaat.
3. Overbodig wassen is een straf voor je kleding
Doe je kleren, het milieu en je portemonnee een plezier en stop met overbodige en nodeloze wissewasjes. Hang je kleren te luchten of – in geval van rook- of etensluchtjes – in een warme ruimte bij de verwarming, of behandel het stuk even met een handstomer. Sowieso een musthave, die handstomer, want je bent zonder strijkbout en -plank snel weer kreukvrij – ook superhandig op reis. Tip: trek de kleding altijd eerst uit; een jurk stomen die je al aanhebt is niet handig, en stoom is loeiheet, dus stoom nooit iets wat je aan hebt. Transpiratiegeuren zijn minder makkelijk te verjagen of te maskeren. Geurverhullende sprays maken het eigenlijk alleen maar onaangenamer. Investeer liever in goede ondertruitjes of hemdjes die makkelijk te wassen zijn. Iedere wasbeurt verkort de levensduur van je kledingstuk weer een beetje, omdat de hitte, de wasmiddelen en het ronddraaien in de wasmachine en droger de kleur- en de vezels van de stof aantasten.
4. Was en droog met beleid
Als je dan toch écht moet wassen, hier ontkom je natuurlijk niet aan, want met vlekken gaan we de deur niet uit: een waslabeltje zit er niet voor niets. Nu staat er vaak een lagere temperatuur op dan een kledingstuk daadwerkelijk aan kan, maar in het geval van mooie, kostbare kleren geldt: better safe than sorry. Draai je kledingstukken binnenstebuiten, gebruik desnoods een biologische vlekkenspray of ossengalzeep en check de mogelijkheden van je wasmachine: er zijn automaten die kunnen stomen, er zijn piekfijne machinale handwasprogramma’s, er zijn drogers die kreukvrij kunnen maken. Kies bovenal ook voor een wasmiddel dat geschikt is voor de taak.
Wat je ook doet: wees niet lui! In heel veel aspecten in het leven juich ik dit juist toe, maar met de was is dit toch altijd achteraf ontzettend zonde wanneer de luie weg gekozen is. Wanneer iets écht op de hand moet, was het dan ook voorzichtig op de hand. Wring wol en kostbaar, teer spul nooit uit. In een handdoek rollen en deppen is het devies. Droog wollen items ook nooit op een hanger, maar liggend, anders blijft de afdruk van de hanger er altijd in staan. En let goed op bij het inladen van de wasmachine in haast of in het donker. Ik zal niet de enige zijn die een per ongeluk meegelifte trui vijf maten kleiner en twee keer zo dik uit de machine viste.
5. Repareer met zorg
Kleding weggooien als er een gaatje, haakje, bolletje of onoplosbaar vlekje in zit? Zonde! Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om die te repareren of maskeren. Met hulp van patches, elleboogstukken of stopwol en een stoppaddestoel (vraag ernaar bij de fourniturenzaak) kun je kledingstukken weer zo goed als nieuw laten ogen.
Geen zin en/of twee linkerhanden? Er zijn genoeg kleermakersateliers waar ze er wel mee uit de voeten kunnen, of een gevlekte of kapotte mouw korter kunnen knippen en keurig afwerken. Gepilde truien tot slot knap je op met een speciaal pillenkammetje of ontpiller.
Alle succes gewenst met de zorg voor je eigen persoonlijke luxe kledingwinkeltje, waar je hopelijk jarenlang plezier van hebt. En, hoe leuk zou het zijn dat je het weer een generatie door kan geven? Zo denk ik vaak over mijn aankopen na; is dit een item waar ik later mijn (in mijn geval) dochter, nichtjes of andere kennissen ook weer blij mee zou maken als ze mijn maat hebben?