Deze website is gelimiteerd voor uw browser. Wij raden u aan om over te schakelen naar Chrome, Safari, Firefox of Edge.

NU: Tijdelijke feest-korting op alle artikelen!

Besteld voor 18:00 morgen in huis

Gratis verzending voor alle orders boven €50,-

Gratis retourneren More info

Bespaar het milieu door vaker de kledingstomer te gebruiken

Bespaar het milieu door vaker de kledingstomer te gebruiken

Door vaker je handstomer te gebruiken en wasjes over te slaan, gaat niet alleen je kleding langer mee, maar bewijs je het milieu ook nog eens een grote dienst.

Wist je dat je bij iedere wasbeurt gemiddeld zo’n 60 liter water verbruikt? Beeld je even 60 1 Liter colaflessen in. Het gemiddelde tweepersoonshuishouden doet 3 wasjes per week. Dit resulteert in zo’n 10.000 liter water wat je jaarlijks verbruikt aan wassen. Geweldig als we dit wat in kunnen perken toch?! 

De duurzame modeontwerpster Stella McCartney vertelde in een interview met 'de Observer' dat ze haar pakken nooit wast of naar de stomerij brengt, en voegde daar zelfs aan toe dat je zo min mogelijk moet wassen. Groot gelijk want de impact van je kleding wassen is, zoals je hierboven kan lezen, gigantisch. Maar moeten we dan helemaal stoppen met onze kleding wassen?

Het gebeurd zó vaak dat we onze kledingstukken aan het einde van de dag in de wasmand gooien, terwijl ze eigenlijk helemaal niet vies zijn. Helaas niet echt een duurzame gewoonte... 

1/3 van de milieu impact van je kleding komt door het wassen van je kleding. En dit was al een bekend voordat we leerde hoe groot het probleem was van microplastics. Met elke wasbeurt komen er namelijk tot wel 700.000 microplastics vrij, wat enorm schadelijk is voor het milieu. Het is dus beter om je kleding zo min mogelijk te wassen en het is ook helemaal niet nodig om je kleding na één keer dragen te wassen, met uitzondering van ondergoed, sokken en kleding waarin veel getranspireerd is uiteraard. 

Maar waarom denken we dan allemaal dat dit wel nodig is? Het antwoord is simpel: Slimme marketing van wasmiddelfabrikanten. Mac Bishop, de founder van een kledingmerk waarvan je de kleding nauwelijks hoeft te wassen, maakte het mee toen hij voor het marketingteam van Unilever werkte: “De enige manier om een wasmiddelmerk te laten groeien is door mensen te laten denken dat ze heel veel moeten wassen. 

Naast het waterverbruik is er het energieverbruik van een wasmachine en die wordt voor 80 tot 90% bepaald door de temperatuur waarop je wast. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer stroom je verbruikt. En een hoog stroomverbruik is -zoals we weten- niet alleen slecht voor moeder aarde, maar ook voor je portemonnee.

Conclusie

Wanneer we ons massaal houden aan de regel van miss Stella McCartney: Als je het niet absoluut moet wassen, was het dan niet”, dan besparen we het milieu een hele hoop. Een alternatief om je kleding frisser te laten ruiken is door het een paar uur buiten uit te hangen, of te laten stomen in de badkamer als je aan het douchen bent. De geurtjes gaan eruit en als je zorgt dat er geen vlekken inzitten, dan heb je helemaal geen reden om het te wassen.

Of natuurlijk, de aller snelste en meest effectieve manier: even de STEAM'R over de stof heen, en je favoriete item krijgt een opfrisbeurt: bacteriën worden gedood en lichte geurtjes worden uit het textiel gestoomd. Succes! 

 

 

Cart

U bespaart

Er zitten momenteel geen artikelen in je winkelmand.