Waarom textielverzorging zo belangrijk is

"Een duurzame textielindustrie is haalbaar, maar vereist een complete verandering van hoe we met onze stoffen omgaan."
- STEAMRS 

Zoals eerder veelvuldig besproken is de textielindustrie een van de meest vervuilende sectoren, maar sinds de ondertekening van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel in 2016 lijken meer en meer merken zich bezig te houden met een toekomstbestendige textielindustrie. Al een geweldige trend, die door ons allen (als consumenten) doorgetrokken moet worden! Hoe kan je dit zelf thuis doen? Waar te beginnen? Je leest het in dit artikel! 
 

Een korte re-cap van de schade die de huidige textielindustrie aanricht

Ieder jaar worden honderd miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Meer dan de helft van alle kleding wordt binnen een jaar na productie weggegooid en komt voor een groot deel in verbrandingsovens of op stortplaatsen terecht. De textielindustrie is – na de olie-industrie – de meest vervuilende sector. De productie van kleding en schoenen zorgen samen voor zo’n 8 procent van de uitstoot van wereldwijde broeikasgassen, waarvan kleding  4 tot 6,8 procent voor haar rekening neemt. Ter vergelijking: de wereldwijde luchtvaart is verantwoordelijk voor zo’n 3 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Niet alleen de uitstoot van broeikasgassen zijn een probleem. De industrie kent meer misstanden: er vindt veel watervervuiling plaats door het kleuren van textiel en ook extreme droogte is een gevolg door het enorme watergebruik voor de groei van gewassen als katoen. Daarnaast zijn de werkomstandigheden in de lagelonenlanden vaak slecht, omdat arbeiders worden uitgebuit en mensenrechten niet worden gewaarborgd.

Verleng de levensduur van kleding!

Verzorg de kledingstukken- en textielitems die je al hebt!

Jij kan zelf helpen de vervuilende fast-fashion industrie aan te pakken! Al begin je klein, door minder snel kleding, of meubilair weg te gooien. Hoe verleng je de levensduur van textiel: 

1). Minder wassen en drogen

De wasmachine is één van de meest energie-vretende apparaten in huis. Volgens Milieu Centraal is het energieverbruik van de wasmachine zo’n 4 procent van het totale verbruik in huis. De meeste impact op het klimaat maakt de energie die het apparaat uitstoot. Stroomverbruik brengt broeikasgassen met zich mee, waardoor wassen bijdraagt aan klimaatverandering. Het is dus niet erg milieu bewust om veel te wassen, maar hiernaast ook niet goed voor de levensduur van je kledingstukken. Textielvezels worden door veelvoudig wassen snel aangetast en beschadigd. 

Niet alleen het klimaat wordt vrolijk als je wat verantwoorder aan de slag gaat, ook je kleding wordt er blij van. Het komt de kwaliteit van je kleding ten goede waardoor je items langer mooi blijven en je dus minder nieuwe kleding hoeft te kopen. We gooien 70 procent van onze kleding weg, omdat de kleur is versleten of omdat het is gekrompen/uitgerekt tijdens het wassen. Wat vaak het gevolg is van verkeerde wasgewoontes die we hebben aangeleerd. Zonde, want dat kan makkelijk anders!

Zo wassen we vaak nog op een onnodig hoge temperatuur, terwijl de temperatuur van de was juist de grootste impact heeft op het energieverbruik. De eerste stap naar een duurzamere was is dus de temperatuurknop omlaag.

Ook wordt vaak onnodig veel wasmiddel gebruikt. Twee aspecten waar je makkelijk iets aan kunt doen en die van grote waarde zijn voor zowel jouw kleding als het milieu!

Tip: Gebruik duurzame wasmiddelen, was enkel wanneer de trommel vol zit

Gebruik duurzame, schapenwollen Wadrogerbollen tijdens het drogen. Deze verkorten de droogduur aanzienlijk en maken kledingstukken in de droger extra zacht en minder gekreukt. 

2). Vermijd strijken

Het gebruik van een strijkijzer ontkom je bij sommige textielstukken echt niet aan, maar ben je er van bewust dat de hitte en de kracht die je uitoefent op de stof met je strijkijzer de vezels van je stof 'plet' en beschadigd. Bij iedere strijkbeurt wordt de levensduur van je stof al wat verkort.

Tip: gebruik eens een stoomapparaat, of kledingstomer. De hete stoom verwijdert kreukels gemakkelijk uit veel stoffen, zonder de vezels aan te tasten.Brandplekken zijn hierdoor onmogelijk en ook worden de vezels van de stof 'gelift' en 'opgevuld' door de hete stoom. Zo ziet een kledingstuk er weer heel nieuw en fris uit. 

3). Gebruik tools om stoffen glad te maken 

Pluizen, bolletjes of (huisdier)haren kunnen een kledingstuk er ontzettend onverzorgd uit laten zien. Zorg er voor dat je enkele tools in huis hebt om kleding te ontdoen van pluizen/haren, zoals een pluizenborstel/kledingborstel of een elektrische ont-piller. Met zulke tools kan je gemakkelijk nieuw leven inblazen in een oud/verwilderd kledingstuk. 

4). Wil je kleding toch weg doen? 

Gooi je kledingstukken absoluut niet weg! Maar geef ze aan een goed doel, of lever ze in bij vintage zaken. Koop kleding die van dusdanige kwaliteit is dat het een 'tweede' leven kan hebben en je er iemand anders ook nog heel erg blij mee kan maken. 

 

"Onze tafellakens, handdoeken, maar vooral broeken en T-shirts hebben na voedsel, transport en woningen de grootste milieu- en klimaatimpact".

Als kleren langer meegaan, zullen er minder nieuwe kleren worden geproduceerd, gekocht en weggegooid, beredeneert de Europese Commissie. Cijfers laten namelijk zien: als we een kledingstuk uit onze kast twee keer zo lang dragen voor we het weggooien, bespaart dat 44 procent aan broeikasgassen, vergeleken met als we in plaats daarvan iets nieuws kopen/aantrekken.

De levensduur van kleding met negen extra maanden verlengen kan de voetafdruk van koolstof, water en afval met 20 tot 30 procent verminderen. 

In onze ideale droomwereld zou elk kledingstuk, moeten worden voorzien van informatie over de verwachte levensduur hiervan en kleren moeten aan kwaliteitseisen gaan voldoen. Op dit moment staat in de EU-regels dat de verwachte levensduur van een t-shirt 52 wasbeurten is. Ervan uitgaande dat een T-shirt éen keer per week wordt gewassen, zou het naar verwachting dus een jaar meegaan. 

Let op wat voor kwaliteit kleding je koopt. Het ideaalbeeld van een kwalitatieve stof of kledingstuk:

  • moet gemaakt zijn van dikkere kwaliteit (omdat het anders te snel vervormt of scheurt);
  • de ‘kleurechtheid’ moet optimaal zijn, zodat de kleur niet te snel vervaagt;
  • de rits van hoogwaardige kwaliteit moet zijn;
  • de naden net afgewerkt zijn;
  • labels en teksten moeten goed worden vastgestikt;
  • gemakkelijker te hergebruikenrepareren, upgraden en te recyclen zijn. 

De hoop van de Europese Commissie is dat dit de focus van de kledingindustrie op lage kosten, snel veranderende modetrends en een continue stroom van nieuwe kleren tegengaat. Dat zou dus het doodvonnis betekenen voor populaire fast-fashion ketens zoals PRIMARK en SHEIN etc. dat elke dag meer dan zeshonderd nieuwe items op zijn website plaatsen voor extreem lage prijzen. 

Vorige Post Volgende Post

Een reactie achterlaten

Let op: alle opmerkingen worden gecontroleerd voor ze gepost worden.

Efficiënter de was drogen met dit handige hulpmiddel: sneller, zachter en minder gekreukt.

SHOP NU

"Een duurzame textielindustrie is haalbaar, maar vereist echt een complete verandering van hoe we met onze stoffen omgaan."

— Thomas Homburg